top of page

Καρκίνος όρχι

Επιδημιολογικά στοιχεία / Παράγοντες κινδύνου

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας σχετικά σπάνιος καρκίνος. Η αγαπημένη ηλικία εμφάνισης του καρκίνου του όρχεως είναι συνήθως μεταξύ 15-44 ετών. Συνήθως εντοπίζεται πιο συχνά στον δεξιό όρχι. Αποτελεί το 1% των νεοπλασιών που αφορούν τον άνδρα, με 3-10 νέα περιστατικά ανά 100.000 άνδρες/ έτος στις δυτικές κοινωνίες. Σαφής αιτιολογία για τον καρκίνο του όρχεως δεν υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες όπως:

  • Η ηλικία - Στο 80% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε ηλικίες από 20 έως 40 ετών.

  • Φυλή. Οι λευκοί άνδρες προσβάλλονται 4 φορές πιο συχνά από τους έγχρωμους. 

  • Κληρονομικότητα - Οικογενειακό ιστορικό. Οι αδελφοί και οι γιοι ασθενών με καρκίνο του όρχεως έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του όρχεως.

  • Μικρολιθίαση των όρχεων. Πολλοί θεωρούν την μικρολιθίαση των όρχεων προκαρκινωματώδη κατάσταση και για τον λόγο αυτό συστήνεται εντατική παρακολούθηση με ετήσιο υπερηχογράφημα όρχεων.

  • Η κρυψορχία. Μελέτες έχουν δείξει αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε άντρες που είχαν κρυψορχία, ιδιαίτερα όταν η κρυψορχία καθυστερήσει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

  • Υπογονιμότητα. Το σύνδρομο γεννητικής δυσγενεσίας ανακαλύφθηκε την τελευταία δεκαετία και προσπαθεί να εξηγήσει την κοινή αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των καταστάσεων υπογονιμότητα, κρυψορχία, υποσπαδία και καρκίνου του όρχεως. Σε κάποιες μελέτες φαίνεται ότι οι υπογόνιμοι άντρες εμφανίζουν μία ελαφρά αύξηση του κινδύνου για καρκίνου του όρχεως.

  • Λοίμωξη από AIDS. Οι άντρες που πάσχουν από AIDS έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τόσο στον όρχι όσο και σε άλλα όργανα.

  • Περιβαλλοντικοί - επαγγελματικοί παράγοντες. Η έκθεση σε λιπάσματα, άσβεστο, καπνό και βιομηχανικοί εργάτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο όρχεως.

Συμπτωματολογία

Συνήθως, ως πρώτο σύμπτωμα παρατηρείται ψηλαφητή ανώδυνη σκληρία πάνω στον όρχι που σταδιακά διογκώνεται. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και πόνος, κυρίως όταν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις η διόγκωση. 
Εργαστηριακές εξετάσεις και διάγνωση

  • Ψηλάφηση των όρχεων, πραγματοποιείται σε κάθε ύποπτη διόγκωση των όρχεων.

  • Υπερηχογράφημα όρχεων. 

  •  Εξετάσεις αίματος – καρκινικοί δείκτες. Ο καρκίνος των όρχεων συχνά παράγει κάποιες ουσίες που μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα, αυτές οι ουσίες ονομάζονται καρκινικοί δείκτες. Είναι η α-εμβρυϊκή σφαιρίνη (AFP), η β ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (β-hCG) και η γαλακτική αφυδρογονάση (LDH). Η αύξηση των δεικτών επιβεβαιώνουν την διάγνωση του καρκίνου των όρχεων. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που οι τιμές των καρκινικών δεικτών είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Δηλαδή, ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει πάντοτε τον καρκίνο.

  • Ακτινογραφία θώρακος ή/και αξονική τομογραφία θώρακος.

  • Αξονική τομογραφία κοιλίας

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Το πρώτο βήμα στην θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου όρχεως, ανεξαρτήτου έκτασης νόσου - ηλικία ασθενούς - ύπαρξης μεταστάσεων, αποτελεί η υψηλή ορχεκτομή. Έπειτα ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου με με το στάδιο (έκταση) της νόσου μπορεί να επιλεγεί απλή παρακολούθηση ή επιπλέον θεραπεία είτε με χημειοθεραπεία είτε σε κάποιες περιπτώσεις με ακτινοθεραπεία.

bottom of page